- Slavernij en de stad Utrecht
- De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
- Ik ga leven / Lale Gül
- De overlevenden / Alex Schulman
- De heks van Limbricht / Susan Smit
- Brieven aan Camondo / Edmund de Waal
- De fundamenten / Ramsey Nasr
- Hard land / Benedict Wells
- Willem die Madoc maakte / Nico Dros
- De code van het bewustzijn / Cyriel Pennartz
Hanna Bervoets is scherp, toegankelijk en soms simpelweg hilarisch
Hanna Bervoets kwam in de Boekenweek naar Broese om te spreken over het door haar geschreven Boekenweekgeschenk Wat wij zagen en haar recent verschenen verhalenbundel Een modern verlangen. Beide werken passen perfect in haar oeuvre; niet alleen omdat het gaat over moderne vraagstukken, situaties en herkenbaarheden, maar vooral omdat het gaat over de oeroude vraag hoe mensen zich tot elkaar verhouden.
Want wat doen sociale media met relaties tussen mensen? In Wat wij zagen, een novelle geïnspireerd door ware gebeurtenissen, volgen wij als lezer Kayleigh, een zogenoemde content moderator in dienst bij een Facebook-esque bedrijf. Dag in, dag uit kijken zij en haar collega’s naar de meest gewelddadige, traumatiserende, mensonwaardige video’s en bepalen zij aan de hand van absurd specifieke en soms bijna immorele richtlijnen welke posts wel mogen blijven staan en welke niet. We zien hoe dit de relatie tussen Kayleigh en haar vriendin, tevens collega, Sigrid beïnvloedt; hoe collega’s getraumatiseerd worden of vallen in een gat vol eenzaamheid en complottheorieën. Actueler krijg je het haast niet.
Ook in Een modern verlangen schrijft Bervoets over sociale media, dan in het bijzonder over een forum voor cavialiefhebbers. Wat doet slechts posten met de menselijkheid van communicatie en achter wat voor digitale alter ego’s verschuilen sommige gebruikers zich?
Bervoets kneedt actuele kwesties als een smeuïg blok klei en haar kracht is de ironie. Zo ook wanneer de aarde niet getroffen wordt door een coronapandemie, maar de mens zich gedwongen massaal naar de ruimte moet verplaatsen. In het verhaal Kerstmis in de Ruimte worden er persconferenties gehouden waarin bekend wordt gemaakt dat we, omwille de ruimte van de shuttles, onze contacten moeten beperken tot drie anderen; dat sommige landen de ouderen achterlaten op aarde en sommigen het onethisch vinden om een criterium als leeftijd of gezondheid mee te laten wegen. De parallellen zijn evident.
Met een scherpe, toegankelijke en soms simpelweg hilarische pen bewijst Bervoets een van de meest actuele schrijvers te zijn die het Nederlands literair landschap momenteel bieden kan. Dat de vertaalrechten van het Boekenweekgeschenk dan ook al aan zeven landen verkocht zijn en het zelfs door een Amerikaans bedrijf verfilmd zal worden is voor mij dan ook geen enkele verrassing. (Daan van den Broek)
Laat uw reactie achter
Reactie