Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Clemens Gommers tipt “Shuggie Bain”)

Clemens Gommers tipt.

  1. De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
  2. Revolusi / David van Reybrouck
  3. Coco kan het / Loes Riphagen
  4. Een wonderbaarlijk politicus Hans van Mierlo / Hubert Smeets
  5. En altijd maar verlangen / Frenk van der Linden
  6. De meeste mensen deugen / Rutger Bregman
  7. De avond is ongemak & Mijn lieve gunsteling / Marieke Lucas Rijneveld
  8. Alfabet / Charlotte Dematons
  9. De Stem / Jessica Durlacher
  10. Ik ben er niet / Lize Spit
“En altijd maar verlangen” van Frenk van der Linden komt binnen op nr 5

Shuggie Bain is bewonderenswaardig en van belang

Booker Prize winnaar Douglas Stuart groeide op in Glasgow (daar speelt het boek zich ook af) en woont op dit moment in New York. Hij schreef 10 jaar aan zijn autobiografische debuut Shuggie Bain. Een debuut dat volgens de Washington Post leest als een meesterwerk. Eindelijk erkenning na afwijzing door heel veel uitgevers?

Het verhaal speelt zich af in de jaren tachtig in het troosteloze Glasgow. Shuggie brengt zijn jeugd door in een vervallen huurwoning in Glasgow, samen met zijn moeder, oudere broer en zus. Vader rijdt taxi maar is niet weg te slaan bij andere vrouwen, en laat het gezin in de steek. De moeder van Shuggie, Agnes, zoekt steeds vaker troost in de drank, ze kan het niet laten. Voor Shuggie is zijn moeder alles, en Agnes behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Shuggie is niet zoals alle ander jongens en probeert normaal te zijn, al ziet iedereen dat dat niet zo is. Zijn moeder blijft haar zoon steunen, maar de verslaving aan drank begint alles te overschaduwen. 

Het boek is niet alleen triest maar ook met veel humor geschreven, wat het lezen zeer aangenaam maakt. Het is niet extreem literair, maar makkelijk leesbaar en heel toegankelijk. Als je het aan het lezen bent voel je de somberheid en troosteloosheid over je neerdalen. Het laat (volgens The Guardian) een wereld zien die zelden wordt geportretteerd in literaire fictie, en is daarom bewonderingswaardig en van belang! Kortom, een heerlijke boek om in deze coronaperiode te lezen. (Clemens Gommers)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *