De top 10 van 11 november 2020
- Mijn lieve Gunsteling / Marieke Lucas Rijneveld
- De avond is ongemak / Marieke Lucas Rijneveld
- Flavour / Yotam Ottolenghi
- Man Man Man / Verschuuren, Louissen, Bergström
- Ik weet je wachtwoord / Daniël Verlaan
- Utrecht / Ellen de Bruijn, Brigitte Nieubuur
- Opgewekt naar de eindstreep / Hendrik Groen
- De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
- Mark Rutte / Petra de Koning
- Wen er maar aan / Maike Meijer
Judith Schalansky : “ Inventaris van enkele verliezen” is een verademing
Judith Schalansky is een multi-talent: ze schrijft niet alleen, maar ze ontwerpt ze en maakt het boek tot een totaalbelevenis. Haar vorige vertaalde boek (de auteur woont en werkt in Berlijn) : “de lessen van mevrouw Lohmark” was een directe aanleiding voor Adriaan van dis om haar uit te nodigen voor het legendarische programma “Hier is … Adriaan van Dis”. In haar laatste, dit jaar verschenen, boek staan 12 verhalen, of wellicht beter: beschouwingen. Het houdt het midden tussen literaire archeologie of letterkundige verlieskunde.
Een opsomming maken waar de verhalen over gaan? Niet nodig. Ga zelf op onderzoek uit zoals Schalansky haar onderwerpen oppakt en onderzoekt: Variërend van een Kaspische tijger, een eenhoorn, Bijbelse boeken van Mani, tot een kasteel van de familie Von Behrs. Spannend zoals de uitgever het omschrijft : “Een boek over de aantrekkingskracht van leegtes, de volmaaktheid van het fragment, de aanwezigheid van wat verloren is gegaan en over de onvergankelijke kracht van het verhaal.”
En hoe is dat? Zoals in het bejubelde “Waagstukken” van Charlotte van den Broeck, laveert de Berlijnse auteur behendig tussen vertelling en beschouwing. Denk aan de dunne lijn tussen verhaal of essay bij K. Schippers in ons taalgebied. Voeg daar de eruditie van de het vroege Geerten Meijsing werk aan toe ( toentertijd onder Joyce & Co). “Inventaris” is echt een verademing. Geen navelstaarderij, hedonistische literatuur zoals je het de afgelopen jaren bij veel romans en verhalen van eigen bodem aantreft. Voor liefhebbers van Jhumpa Lahiri, Pessoa en D’annunzio.
En dan als extra het fraai vormgegeven boek. Zwarte schutbladen met illustratie en een letter die enkel leesvreugde uitstraalt. Eloquent, leesbaar en informatief. Veel plezier! (Bertram Borkes)
Laat uw reactie achter
Reactie