Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Bertram Borkes tipt biografie Hans de Booij)

Bertram tipt

Top 10 fictie 2023-16

  1. Heeft iemand Charlotte Salter gezien? / Nicci French
  2. Lessen / Ian McEwan 
  3. Beesten / Gijs Wilbrink
  4. Alter Ego / Esther Verhoef
  5. De diepst verborgen herinnering van de mens / Mohamed Mbougar Sarr 
  6. Het intieme leven /Nicollò Ammaniti 
  7. We hebben het over je gehad / Stephanie Hoogenberk
  8. Luister / Sacha Bronwasser
  9. De bibliotheek van geheime dromen / Michiko Aoyama
  10. Vernietigen / Michel Houellebecq
‘Vernietigen’ van Michel Houellebecq op nr. 10

Top 10 non-fictie 2023-16

  1. Stikstoffuik / Arnout Jaspers
  2. Het Utrechts straatnamenboek / Erik Tigelaar
  3. Links is niet Woke / Susan Neiman
  4. Wat is ruimte waard / Marjolein van Heemstra
  5. Leven toevoegen aan de dagen / Sander de Hosson, Els Quaegebeur
  6. De omwenteling / Suzanna Jansen
  7. Vertroostingen / Dirk de Wachter
  8. De Zanzibardriehoek / Martin Brossenbroek
  9. Folkpioniers / Tom Steenbergen
  10. Heimwee moet je koesteren / Floortje Dessing
‘Het Utrechts straatnamenboek’ van Erik Tigelaar op nr. 2

Best verkopende kinderboek van dit moment:

“Vandaag hou ik mijn spreekbeurt over de Anaconda” Van Bibi Dumon Tak, het kinderboek  dat de Woutertje Pieterse prijs 2023 won, is weer uit herdruk en op voorraad bij Broese.

Broese tip: “Het wordt niets zonder jou”  Hans de Booij – een biografisch portret.  Opgetekend door Sander van Leeuwen

De zomer van 1983 kan ik me zeker herinneren,  puberbaasje…wilde en ging niet meer met mijn ouders op vakantie…popmuziek en klusjes, kranten en een baantje elders. Niet meer in het bedrijf van mijn ouders. Doem en donker, zwart en gallig….luisterde voornamelijk elektronische muziek, ska en invloeden van mijn broers…

Was het niet per se ‘Annabel’ die mijn aandacht trok, maar wél de andere liedjes van de debuutplaat. Droeviger, somberder kón nagenoeg niet. Dat paste mij toentertijd als een zwarte jas. Hans de Booij werd in één klap beroemd met een handvol singles. De start van een intens turbulent leven.

De in het door Sander van Leeuwen opgetekende, zojuist verschenen, biografisch portret, komen we aan de hand van keukentafelgesprekken te weten wat het was om plotsklaps beroemd te zijn.  Maar ook om op te groeien als 2e Hans in een gezin (de eerste overlijdt op 3 jarige leeftijd), andere miskramen, geen liefdevolle ouders, die in de eerste jaren zonder Hans op vakantie gingen. Geëmancipeerde moeder, depressieve vader.

De eerste gitaar, kleptomanie die plots ophoudt als Hans de piano ontdekt én zijn eerste liederen schrijft. De Booij een tijdje lichtman bij o.a. Boudewijn de Groot, neemt onderwijl twee nummers op met Bram Vermeulen.

En als zo vaak hangen dingen van toeval aan elkaar. De Annabel hit – de tekst is van Herman Pieter de Boer, muziek van Boudewijn de Groot (Annabel is de dochter van Boudewijn en hij wil het nummer niet meer uitbrengen omdat hij in scheiding ligt met zijn vrouw) komt zeer toevallig bij de Booij.  Hij maakt het minder lang én met een drummachine uptempo. Deze mega hit zal later bij volgende persingen worden toegevoegd aan de al verschenen debuutplaat. Daardoor worden ook de volgorde van de veelal sombere nummers verschoven.

De Booij zingt recht uit zijn hart. De teksten liegen er niet om: Niemand weet wanneer het einde komt, spijt, doorsnijden van polsen, oneindige verlangens, onomkeerbaarheid van keuzes. Het past erg goed bij de dramatiek van mijn puberteit. Een aantal liedjes zijn me zeer dierbaar; ze klinken overigens nog erg fris en de emotie druipt er als vanzelf vanaf. De karige aankleding van de nummers werkt uitstekend en de thematiek is tijdloos.

Na een fiks aantal jaren permanent op tournee komt de klad in de carrière van de Booij. Ook privé is het vaak turbulent (drie keer vader, maar hij is niet een aanwezige vader), luister het nummer Sammy er maar op na. De opleiding psychologie van de auteur van het boek komt van pas om deze hechtingsproblematiek te duiden. Moeder kwam bijvoorbeeld wél kijken naar de concerten… en dan was er nog de invloed van Ramses Shaffy op zijn leven en werk.

Het is een zeer onderhoudend boek want de hoeveelheid dynamiek is nogal veel voor één mensenleven! Het zit Hans doorgaans ook niet mee en na de diagnose autisme besloot hij weer opnieuw van koers te veranderen

Nu is het 2023,  met onlangs een nieuw album, deze week een nieuw lied én dit boek. Hans stapt weer verder in zijn leven. Was hij onlangs nog te zien op TV in first dates, op zaterdag 22 april – Record Store Day – is hij te bewonderen bij Broese om 16.00 uur.  En ja…ook een gevalletje pech: een gebroken voet. Maar Hans komt!  De overige optredende artiesten zijn om 10.00 uur NONCHELANGE , 11.00 uur Yorick van Norden, 12.30 uur Nagasaki Swim, 14.00 uur néomí)

Bertram Borkes

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *