Het wordt lente, dus deze week drie er-op-uit tips.
Top 10 fictie
- Lessen / Ian McEwan
- We hebben het over je gehad / Stéphanie Hoogenberk
- De diepst verborgen herinnering van de mens / Mohamed Mbougar Sarr
- Het laatste voorjaar / Minke Douwesz
- Kitchen / Banana Yoshimoto
- Wat stilte wil / Arthur Japin
- Het lied van ooievaar en dromedaris / Anjet Daanje
- Wat je zoekt, zoekt jou / Kader Abdolah
- Het laatste huis – The last house on needless street / Catronia Ward
- Beesten / Gijs Wilbrink
Top 10 non-fictie
- Doe zelf normaal / Maxim Februari
- Sander en de Brug / Sander Schimmelpenninck
- Een wolkenkrabber op de savanne / Koert Lindijer
- Rotterdam / Arjen van Veelen
- Vertroostingen / Dirk de Wachter
- De tolk van Kabul / Matthieu Aikins
- Z / Hella Rottenberg
- Vermeer / Nils Büttner
- De wereld dat ben jij / Roek Lips
- Ons voedsel / Louise o’Fresco
Er-op-uit-tips!
- De 100 mooiste E-Bike Routes van Nederland / Marlou Jacobs – Godfried van Loo
- 1 KM dijk… en zover je kunt kijken / Janny Ruardy – Gerdie Snellers
- Bij ieder time to momo gidsje ontvangt u ‘time to momo Dichtbij’ cadeau
Lenneke Berkhout : “Hoveniers en tuinbazen “ : een cultuurgeschiedenis van het tuinieren door de eeuwen heen”
Over Mispels, Wardiaanse kisten, konst en rechtpersen.
Wat een geluk dat we in maart aangekomen zijn. De lente lonkt, het uur zal later deze maand weer op zomertijd gezet gaan worden. De eerste vlinder, vogels druk in de weer met nesten bouwen, knappende knoppen en ander voorjaarspret.
Hoogste tijd voor een heerlijk lenteboek. Het wonder van leven dat lente heet en wat je allemaal kunt waarnemen in een eigen tuin. Wat daar allemaal te zien valt is ongelooflijk rijk. Tenzij je daar geen oog voor hebt of wilt ontwikkelen. Je hoeft nl het vorig jaar verschenen fotoboek “Typisch Nederland” van Jan Dirk van de Burg er maar op na te slaan; het is namelijk niet best gesteld met de gemiddelde (voor)tuin in ons land. Voortuinen volgestort met een dikke laag grof grind, stenen of marmerplaten. Inspiratieloos en de aanblik van een gemiddeld kerkhof, zo somber. Het smaakgebrek bij de inrichting van de voor- en achtertuin in een nieuwe Vinex wijk is doorgaans uitermate treurig. Daar helpt een toegevoegd boeddha beeld niet bij.
Een tegenbeweging is het tegelwippen. Simpel: door minder tegels om het huis kan de aarde meer regenwater opnemen. Meer water is meer vitaliteit voor de bodem. Een betere bodem is een uitstekend uitgangspunt voor alles wat kan groeien in de lente. Een extra tip: neem het boek van Romke van der Kaa van vorig jaar ter hand en bestudeer “De onderwereld van de tuin”.
Het te bespreken boek van de Utrechtse Lenneke Berkhout, dat deze maand is verschenen, is een heerlijk tuinboek. Een excellent cultuurgeschiedenisboek over tuinieren door de eeuwen heen. Leesbaar, maar ook helder in taal, smakelijke voorbeelden en correcte verwijzingen naar gebruikte literatuur. En achterin een kaart met daarop historische tuinen die u kunt bezoeken. Haar betoog is zo aanstekelijk dat je dit vermoedelijk ook gaat doen! Daarmee helpen we ook de overgebleven tuinen te behouden. Berkhout is als historicus niet alleen gefascineerd door, maar ook gepromoveerd op het onderwerp tuinhistorie.
De portretten van hoveniers, gardeniers en tuinbazen (heerlijke woorden) worden in een aantal hoofdstukken uit de doeken gedaan. Duidelijk is dat haar favoriete hovenier Adrianus Stekhoven is. Van tuinmanszoon tot directeurhovenier van een grote tuin in Wenen.
Daar waar wij bij een supermarkt heden ten dage het volstrekt normaal vinden om tropische groenten & fruit aan te treffen was het kweken van een (bak)banaan een volstrekt unicum. Het boek schetst middels historische figuren een chronologisch tijdsbeeld (tot aan de stoepplantjes van de huidige tijd) in heerlijke woorden: Konst, uitleg over de rechtpers, oorsprong van het fenomeen bloemist en de toevallige vondst van een Wardiaanse kist. Ze speurde in kasboeken, vond veel in registers zonder dat het boek een dorre of saaie opsomming wordt. Erg knap!
Bij een volgende keer als ik, op fietsafstand van mijn huis, de pluktuinen van een voormalig Jachtslot weer bezoek (waar je zelf voor een vast bedrag ‘n versche bos bloemen mag afknippen) zal ik beter kijken naar de ligging van de omheinde muur (rozen / plek voor het fruit), de indeling van de perken en andere wetenswaardigheden uit dit voorbeeldige boek, en het nu beter kunnen plaatsen.
Een fijn boek als opmaat voor een heerlijke lente!
(Bertram Borkes)
Laat uw reactie achter
Reactie