Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Tineke Schouten

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Ik wilde een comédienne bij deze serie en er zijn er twee hier in Utrecht. Lastige keuze? Welnee. De ene is m.i. ietwat salon-socialistisch. Deze heeft dat niet. Ze zegt met haar typetjes af en toe meer dan die ene met haar prachtige volzinnen. Tineke is er voor iedereen. Ze was mijn allereerste contact met Utrecht toen ik opgroeide in Rotterdam. Het woord ‘Arebei’ ben ik nooit meer vergeten. Jammer dat ik het steeds minder hoor.    

Hoe? Caran d’Ache wit potlood op zwart papier… 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Carmenère. C’est tout.

Hermanus, 19 februari 2021.

Utrecht.

Hermanus

Het kan verkeren en het verkeerde. Na drie jaar ben ik terug met artistieke fratsen, onder mijn tweede naam: Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die toen ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Het veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.

Impulsief kocht ik een tijd geleden een blok met zwart tekenpapier. Ik had geen idee wat ik ermee ging doen totdat… even impulsief het idee kwam om iets met Bijzondere Utrechters te doen. Voor De Nuk zou ik ‘live’ Bekende Utrechters gaan portretteren maar u begrijpt het. Dat ging niet door vanwege het…
Nu dus een serie met Bijzondere Utrechters want naast bekende, zijn er vele, minstens even bijzondere Utrechters. Virusproof getekend vanaf zelf bewerkte foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *