Activiteiten in Park Transwijk, Bibliotheek Neude en TivoliVredenburg

Bevrijdingsfestival Utrecht 2022 bijna van start!

Foto: Linde Dorenbos

Het belooft een mooie zonnige bevrijdingsdag te worden morgen. Met 18 graden en een zonnetje is het perfect festivalweer. De laatste voorbereidingen worden in Park Transwijk getroffen en dan is het zover op 5 mei: Bevrijdingsfestival 2022. We hebben een tjokvol programma in Park Transwijk, Bibliotheek Neude en TivoliVredenburg. 

Ontsteken Vrijheidsvuur 

Morgen vieren we onze vrijheid in Park Transwijk, maar vandaag – 4 mei – staat in het teken van herdenking. We staan stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en die van oorlogssituaties wereldwijd. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil en worden op verschillende plekken in Utrecht, zoals het Domplein, herdenkingsdiensten georganiseerd. Onze Utrechtse ambassadeur Áslaug woont vanavond de Bevrijdingsvuurceremonie in Wageningen bij als verschilmaker. En extra speciaal: Áslaug neemt het Vrijheidsvuur op 5 mei mee naar Bevrijdingsfestival Utrecht. Om 15.30 uur ontsteekt zij namens ons festival op het hoofdpodium het Vrijheidsvuur en ze gaat een nummer ten gehore brengen. 

De line-up 

Op het Hoofdpodium powered by Sena zijn van 11.30 uur tot 23.00 uur optredens van onder andere Fresku, My Baby, Karsu, Sevn Alias en WIES. Op hetzelfde moment zijn er er ook optredens op het Vrijheidspodium van de talenten van Songs for Freedom. De vier finalisten van deze talentenwedstrijd strijden live op het Vrijheidspodium om de winst. De acts die daar dit jaar kans op maken zijn: Lizet Aviva, Tapestries, LÖNA en Between the Jars. Na de prijsuitreiking wordt er plek gemaakt voor de show van de muzikale talenten van BOKS Cultuurhuis, en kan er de rest van de avond gedanst worden bij de dj’s van PANN, Goodthingman, Kalaba, Seja (alle 3 van Stranded FM) en Mahabe. 

Kinderfestival op Bevrijdingsfestival Utrecht 

Van 11.30 tot 18.00 uur zijn er op ons festivalterrein doorlopend allemaal leuke activiteiten speciaal voor onze jongste bezoekers! Laat je schminken door Kindercarrousel Schminken is Leuk, bezoek het springkussen van Jumping Palace, haal een groente of fruit tattoo bij de Oeblie Tipi Tent of doe mee met de bingo. Laat je voorlezen bij de Biebfiets of dans en zing mee met Freek en Joost bij de Voel je Vrij Show. Ook Museum Speelklok komt langs met hun gloednieuwe en interactieve rijdende museum: Speelklok Roadshow en Circus DIEDOM is er ook met heel veel circusmaterialen om van kinderen een echte circusartiest te maken! Het kinderfestival is te vinden vlakbij de kinderboerderij in Park Transwijk. Bekijk hier de tijden voor het kinderfestival. 

Vrijheidswandeling en speeddaten met veteranen in de Bibliotheek Neude 

Samen met het Utrechts Comité 4 mei Herdenking en de Bibliotheek Utrecht organiseren we op 5 mei een Vrijheidswandeling door Utrecht. Maak een wandeling langs een stukje geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandeling begint bij de plaquette over Wolter Heukels in de Bibliotheek aan de Neude en eindigt ook weer bij de Neude, waar het hoofdkwartier van de verzetskrant Maintiendrai was gevestigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de wandeling kan je bij de Bibliotheek Neude een kopje Vrijheidssoep halen en met elkaar in gesprek gaan over Vrijheid. In de bibliotheek zijn ook veteranen aanwezig die actief zijn geweest in conflictgebieden overal in de wereld. Zij hebben zich ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid. Deelname is gratis, dus kom langs bij Bibliotheek Neude op 5 mei tussen 13.00 en 17.00 uur. 

Vrijheidscolleges Live 

Samen met De Vrijheidscolleges organiseren wij op donderdag 5 mei een live talkshow vanuit poppodium TivoliVredenburg met auteur Lale Gül, voetballer en vredesactivist Evgeniy Levchenko en columnist Natascha van Weezel. Zij delen hun persoonlijke ervaringen en praten over vrijheid in een veranderende wereld. Ook treed de Utrechtse Ambassadeur Áslaug hier op. De talkshow is ook via een livestream te volgen. De sprekers gaan onder leiding van presentator Amber Kortzorg in gesprek over het nieuwe collectieve vrijheidsbesef, dat de afgelopen twee jaar enorm onder druk is komen te staan. Wat betekent vrijheid anno 2022? 

Check hier de website van Vrijheidscolleges Live voor meer informatie en tickets. Als de tickets zijn uitverkocht kan men de Vrijheidscolleges Live volgen via een livestream. 

Afterparty Bevrijdingsfestival Utrecht 

Om 23.00 uur begint in TivoliVredenburg Dondernacht als de officiële afterparty van het Bevrijdingsfestival. Met Gotu Jim, Elvin & Mathijs en NALA. Tickets zijn te koop via de website van TivoliVredenburg. 

Praktische informatie 

Het festivalterrein bij Park Transwijk is vanaf 11.30 uur toegankelijk voor publiek. Dit jaar is er maar één ingang. De entree van het festivalterrein is alleen mogelijk via zijde Europalaan. We verzoeken bezoekers zo veel mogelijk met de fiets, te voet of met het ov te komen. Bevrijdingsfestival Utrecht is pin-only. Kijk hier voor meer praktische informatie.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *