Op haar vijftigste gooide Annie de Laat het roer radicaal om. Ze nam afscheid van het luxe leven en begon een school in Zanzibar. Duurzaamheid staat in de lessen centraal. Op De Nuk deelt Annie regelmatig haar ervaringen.
Naast alles wat ook erg is hebben we nog een probleem lees ik. Kinderen in Nederland spelen te weinig buiten. Gelukkig zijn er deskundigen die er onderzoek naar doen en oplossingen weten. Precieze cijfers zijn niet bekend, omdat er kennelijk verschillende definities van buitenspelen zijn. Maar niettemin: er wordt steeds minder buiten gespeeld, oorzaken zijn onderzocht, waarom het niet goed is dat er weinig buiten wordt gespeeld wordt uitgelegd en we krijgen adviezen voor oplossingen. Er is een ‘kinderen in kwetsbare speelposities’ categorie en een Nationale Buitenspeeldag.
Ik blader door mijn foto’s van Zanzibar. En zie kinderen buiten, spelen in het zand, met niks, met elkaar, een kokosnoot, en auto’s en boten van plastic flessen en dopjes. Met stokjes, dozen, lege flessen. Of zich vervelen. Er zijn geen kasten met speelgoed en ouders maken zich er niet druk om waarmee kinderen spelen en hoelang.
Een speelprobleem is er op Zanzibar nog niet. Deskundigen ook nog niet.
Utrecht heeft iets van 800 speeltuinen. Maar het schijnt een misvatting te zijn dat meer speeltuinen de oplossing zijn. Kinderen, blijkt uit onderzoek, spelen het liefst met zand, water, modder, gras, bomen. Klimmen, fietsen, tenten bouwen. Kinderen weten het wel. Een nationale Gebruik Je Gezonde Verstand Dag (of week) lijkt me wel wat voor ons. Als er nog plaats is op de agenda.
Een speelprobleem is er op Zanzibar nog niet





Love it! Zo waar! Ik ben hélemaal voor een Nationale gebruik je gezondeverstand dag, ipv wéér iets van met deskundigen die zich over iets moeten buigen. We slaan soms een tikkie door hier in t Westen ben ik bang.
Oh, wat herkenbaar en vooral ook weer mooi verwoord, Annie! Dank.