Kriskras op de Springweg: Italiaanse wijnen van kleine familiebedrijven

Daan van Kriskras

Het begon met een barretje en wat flessen zelf geimporteerde wijn uit Italië in CRIS Herenmode op de Springweg. De gemeente verbood de verkoop en het drinken van alcoholische dranken in de zaak. Chris en Daan gooiden de deur tussen de kledingzaak en hun kantoortje open en begonnen vanuit daar hun wijn te verkopen, de winkel kreeg de naam Kriskras.

Daan noemt het een uit de hand gelopen hobby. Chris ging als kind met zijn ouders altijd op vakantie naar Piëmonte, de streek in het noordwesten van Italië.  Later bleef hij er terugkomen en begon zich te interesseren voor wijn. Hij bezocht kleine wijnboeren in de Piëmonte en het nabij gelegen Ligurië. Chris leerde hen persoonlijk kennen. Hij hoorde de  verhalen van de wijnmakers: hoe zij hun wijn maken en welke druiven zij gebruiken. Het zijn vooral kleinschalige familiebedrijfjes. De wijnboeren werken allemaal biologisch- dynamisch, niet alleen in hun wijngaarden maar ook tijdens de vinificatie. We verkopen ook alleen bio, biologisch-dynamische en natuurwijnen.

De verkoop gaat vanuit ons winkeltje aan de Springweg, we hebben geen webshop. Proeven kan in “Muggen worden gegeten door Vogels”, het restaurant in de Gansstraat ( voorheen Le Canard). In het restaurant schenkt men ook uitsluitend de wijnen uit de Piëmonte en Ligurië. We kopen voor de kledingzaak onze kleding in Milaan en Florence en rijden dan door naar de Piëmonte of Ligurië. We hebben andere wijnen dan de standaard wijnen. Vaak kopen we wijnen in van verrassende cépages, zoals timorasso. pigato en grignolino. Het verhaal bij de rosé die de redactie kocht: hij komt van de Azienda agricola Bruna. “Ik weet niet van welke druif deze wijn is gemaakt, dat weet de wijnmaker zelf ook niet. Het is een blend. Hij heeft wat oude wijnstokken bij het kerkje in het dorp en die druiven gaan mee in het vat bij de andere druiven van zijn wijngaard”. We dronken een verrassend lekkere rosé, die iets gekoeld, perfect paste bij onze salade chèvre chaud.  Op instagram zijn Daan en Chris te volgen op kriskras.utrecht.

De wijnen kan je proeven in restaurant “Muggen worden gegeten door Vogels” in de Gansstraat
Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *