De veiligheid van de werknemer dient altijd centraal te staan. Zeker in bepaalde branches waarin er meer risico wordt gelopen. Uiteraard heb je veel gevaren die concreet zijn. Denk aan valgevaar, snijwonden en zo verder. Dergelijke zichtbare gevaren kun je gemakkelijker aanpakken dan onzichtbare gevaren, zoals de luchtkwaliteit op de werkvloer.
Toch is dit een zeer belangrijk element aangezien ongezonde lucht inademen op zowel de korte als lange termijn nare gevolgen kan hebben. In dit artikel gaan we wat dieper op dat aspect in. Daarna bespreken we de wetgeving en wat je kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Gevolgen ongezonde lucht
Ongezonde lucht op de werkvloer kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid. Die gevolgen hebben enerzijds te maken met de fysieke gezondheid. Zo kunnen werknemers te maken krijgen met typische irritaties van de luchtwegen, hoesten en ga zo maar verder.
Ook meer vage klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid treden vaak op door langdurige blootstelling aan ongezonde lucht. En op de lange termijn loop je zelfs meer kans op gevaarlijke ziekten. Ook op mentaal vlak kan ongezonde lucht nadelige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een slechte concentratie met als gevolg dat er minder nauwkeurig wordt gewerkt.
En dat heeft impact op de productie, maar ook op de algehele veiligheid. Daarom is het belangrijk om de veiligheid altijd in acht te nemen. Bij Normfinish kun je werken met producten die ook zorgen voor een goede ventilatie. Zo verkopen ze bijvoorbeeld straalcabines met goede afzuiging.
Wat zegt de wetgeving?
Gezonde lucht op de werkvloer is relevant voor het reilen en zeilen binnen je onderneming, maar ook om de autoriteiten tevreden te houden. In de Arbowet komt namelijk duidelijk naar voren dat werkgevers de plicht hebben om te zorgen voor een gezond binnenklimaat.
Zo moet er voldoende ventilatie zijn en wanneer wordt gewerkt met schadelijke stoffen, dan krijg je met nog veel meer wetgeving te maken. Daarom dien je ook zorg te dragen voor persoonlijke beschermingsmiddelen, de juiste ventilatie en zijn periodieke controles ook relevant. Aangezien de luchtkwaliteit lastig te meten is, heb je daarvoor altijd wel professionals nodig.
Wat kun je zelf doen voor een gezonder binnenklimaat?
Voor de grote maatregelen dien je experts in te schakelen en investeringen te doen, maar zelf kun je als werkgever ook ‘kleine’ handelingen verrichten voor een gezonder binnenklimaat. Om de luchtvochtigheid te verbeteren, kun je bijvoorbeeld een bak water op de verwarming leggen of een vochtvreter kopen. Ook planten verbeteren de luchtkwaliteit.
Laat uw reactie achter
Reactie