column

Sierbestrating

Foto: Nick Fewings - Unsplash

‘Met glasvezel komt de wereld bij je binnen.’ Ben ik onbewust geïnspireerd door een soortgelijke slogan van zo’n kabelboer? Of heb ik hier een prijswinnende quote te pakken? Aan de CEO van de glasvezelgigant: stuur even een PB, dan geef ik mijn IBAN-nummer. Nadat in de afgelopen jaren onze buurt werd opgebroken voor achtereenvolgens water, elektriciteit en de lenzen van Sharon Dijksma, worden wij nu beglasvezeld. En de wereld die ‘bij je binnenkomt’ mag je gerust letterlijk nemen: voor mijn keukenraam hoor ik Eurabisch en verschillende soorten Oost-Europees.
Allemaal leuk en aardig, maar als er een probleem ontstaat, moet je op zoek naar de tolkenservice. Best kans dat je dan een gestudeerde kaaskop aan de deur krijgt.
Waar ik achter kwam: kabeltrekkers zijn geen stratenmakers. Toen de boel weer dicht ging lag het stukje sierbestrating erbij als het gebit van een Ajacied na een verkeerde opmerking in Galgenwaard.  Wat te doen? Situatie analyseren, kalm blijven, overzicht houden, sturen. Zat ik hier in de verfilming van Suske en Wiske en de slimme stapelaar? De man die ik aansprak verstond mij niet en had er geen zin in. Hij haalde zijn tweelingbroer erbij – ‘the boss,’ en met handen- en voetenwerk en de vertaalapp op mijn telefoon kwamen wij overeen dat het patroon hersteld zou worden. Net als bij de buren. Helaas wel met kapotte stenen. De uit Rusland (!) afkomstige Griekse keienkloppers vonden het maar overdreven. Even een time-out: worden wij nu door de Russen afgeluisterd via de glasvezel?
De buren – inmiddels gealarmeerd – begonnen hun bakstenen stoepje zelf los te wrikken en (wat is ‘met beleid’ in het Russisch of Grieks?) op te stapelen. 

De wedstrijd FC Utrecht – Ajax is inmiddels gespeeld; de mannen van de Hartstad hebben de jongens uit de hoofdstad afgedroogd naar huis gestuurd.
Ik geloof dat het straatdek op tijd dicht was. En dat alle partijen, de burgemeester incluis, ‘met beleid’ handelden. Een mooi moment voor definitief, diepgevoeld relatieherstel.

‘Zij die zonder zonde is … mag de eerste steen leggen?’

Auteur Ed Knegtel
Auteur

Ed Knegtel

Geolied woordworstelaar, kritisch consument en autonoom denker. Schrijft met scherpe pen en open blik over wat schuurt, verrast en verbindt. Utrechter sinds tien jaar, gaat niet meer weg.

Laat uw reactie achter

Reactie

9 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *