broese boekverkopers

Broese Top 10 (+ boekverkoper Jade Borra tipt ’19|91′) 

Jade tipt

Top 10 fictie: 

  1. Krekel / Annet Schaap
  2. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa
  3. Dageraad boven de boete / Suzanne Collins
  4. Tyler Green komt nooit meer vrij / Nicci French
  5. Odyssee / Stephen Fry
  6. Oroppa / Safae el Khannoussi
  7. Er stromen rivieren in de lucht / Elif Shafak
  8. Als de wolven huilen / Kristin Hannah
  9. Liften naar de hemel / Lex Paleaux
  10. Dream count / Chimamanda Ngozi Adichie
Liften naar de hemel’ van Lex Paleaux op nr. 9

Top 10 non-fictie: 

  1. Optimisme zonder hoop / Tommy Wieringa
  2. Gezonder met dokter Elise / Elise Janssen
  3. Beladen huis / Christien Brinkgreve
  4. Ik ga toch iets zeggen / Aaf Brandt Corstius
  5. Veggilaine / Ghislaine Voogd
  6. De wereld en de aarde / David Van Reybrouck
  7. Het uur van het hart – echt contact / Irvin D. Yalom
  8. De bermudadriehoek van talent / Simon van Teutem
  9. Vrijuit / Iris de Graaf
  10. Hogejaku: de Japanse kunst van het loslaten / Shunmyo Masuno
‘Optimisme zonder hoop’ van Tommy Wieringa op nr. 1

BROESE TIP

Tom Rijpert/19|91 

In zijn nieuwe jeugdboek 19|91 doet Tom Rijpert een stap weg van de fantasiewerelden van zijn boekenserie de Zeven Sleutels. Hier zijn geen dwergen of pratende vossen te vinden; we volgen een stelletje normale kinderen in het verre jaar 2002.

Rijpert laat zich inspireren door de Amerikaanse summer camp films van de vorige eeuw, gecombineerd met wat waargebeurde, mysterieuze verdwijningen die gebeurden in zogenoemde spiegeljaren, jaren zoals 1881, 1991 en 2002, geplaatst op het geliefde Waddeneiland Terschelling. Zodoende krijg je een boek wat mysterieus en spannend is, maar toch bekend en vertrouwd, eigenlijk gewoon nostalgisch aanvoelt.

11-jarige Basha Berkel heeft absoluut géén zin om naar een stom zomerkamp te gaan. Hoe langer ze op de veerpont naar Terschelling zit, hoe minder zin ze krijgt. De kampbegeleider Frank is een sukkel, ze kan nu al zien welke jongens en meiden pestkoppen gaan zijn, en er is een kleine 10-jarige nerd die haar probeert te betrekken bij een onderzoek naar een verdwijning van een paar duizend jaar geleden. Of eigenlijk elf jaar geleden. Wat maakt het uit.

Maar wanneer de kampleiders vragen over de verdwijning ontwijken, ze woedend worden wanneer er te lang over doorgevraagd word, en wanneer ze zelfs in het precieze bed van de verdwenen jongen toegewezen krijgt, begint Basha’s interesse te groeien. Ze sluit een alliantie met die nerd, die Tibbe blijkt te heten, om het mysterie op te lossen.

En wat een tof mysterie dat het is. 19|91 is een boek voor 10-12 jarigen, maar ondanks de leeftijdscategorie is het flink spannend. Rijpert lijkt hartstikke goed te weten hoe moedig jonge kinderen kunnen zijn, en is niet bang om, nou, hen bang te maken. Achtervolgingen, verborgen kamers, codes die gekraakt moeten worden: het verhaal heeft alle elementen van een spannend mysterie, wat wordt benadrukt door de personages in het boek. 

Koop dit boek, plan een vakantie in naar Terschelling, en werp een goede, lange blik op de vuurtoren. Misschien zie je in het licht nog wel iets onverklaarbaars. (Jade Borra)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *