Barbier Pascal Bannink kende in dit NUK-filmpje geen twijfel: zijn shop op de Oosterkade is de mooiste plek van de stad. Waar je ook kijkt, het is allemaal even fraai. En het uitzicht over het water is onbetaalbaar. Dat beeld van Bannink is inmiddels bijgesteld.
“De hele kade is overgenomen door bootverhuurders”, stelt hij. ‘Wat volgens mij een recreatieve plek zou worden voor omwonenden is nu compleet overgenomen door rederijen en de ergste zijn de grote jongens. (Meer dan 9 passagiers). Het zijn altijd grote groepen studenten of mensen die een vrijgezellenfeestjes houden, die zich volgooien en zich niet kunnen gedragen. En de rederijen nemen geen verantwoordelijkheid voor hun gedrag. Ik pleit voor een verbod op de kade hier.”
De overlast waar Bannink op wijst, bestaat uit wildplassen (vaak tegen zijn barbershop), gelal en in zijn zelfs een keer brandstichting. Dit is geen particulier probleem laat Dick de Jong, bewoner van de Oosterkade, weten.
“Op meldingen van de bewoners aan de havendienst wordt nauwelijks gereageerd”
“Bewoners van de Oosterkade hebben vorig jaar de overlast aangekaart bij wethouder Schilderman. Wij zien dat de Oosterkade van een gezellig plek is veranderd in een evenementenlocatie. Het zijn vooral de partyboten die de kade als opstaplocatie gebruiken en de boel verzieken. De herrie die de feestvierders maken, zorgt voor een onleefbare situatie. Het geschreeuw dringt door tot in de huizen, de samenscholing van vaak dronken studenten zorgt voor gevaarlijke verkeerssituatie, er wordt wild geplast. Omdat ze vaak in kennelijke staat zijn, is een gesprek niet mogelijk. De wethouder erkende het probleem maar sinds dat gesprek is er weinig wezenlijks veranderd. Wij hebben er op aangedrongen dat er gehandhaafd wordt als er sprake is van overlast. Dat zou gebeuren maar de praktijk blijkt anders. Op meldingen van de bewoners aan de havendienst wordt nauwelijks gereageerd. Vorige week liep het met dertig partyboten per dag echt uit de hand. Een aantal daarvan waren door studenten in Amsterdam gehuurd en hadden geen vergunning. Ook toen hebben we meerdere keren gebeld met de havendienst. Er zijn toen twee schepen aangehouden, een schip is in beslag genomen en een paar zijn tegengehouden. Maar daarmee is niet voorkomen dat wij bijna een week lang geconfronteerd werden met een situatie waar we een jaar eerder met de gemeente over spraken. Een waardeloze situatie, erkende hoofd Markten en Havens tegenover mij. En daar heeft hij gelijk in. Als er niet adequaat wordt gehandhaafd, blijft het waardeloos. Uiteindelijk komt het er wat ons betreft op neer dat de Oosterkade met zijn bedrijfjes en huizen dicht op het water niet geschikt is als opstaplocatie. Verplaatsen achter station Vaartsche Rijn zou een oplossing zijn.”
“De overlast van de afgelopen dagen komt voornamelijk door de plotse komst van meerdere grote sloepen”
Een woordvoerder van de gemeente ontkent dat er niet gehandhaafd wordt bij overlast.
“Recreatie op het water hoort bij Utrecht, vooral in de zomer. Alleen is het natuurlijk niet de bedoeling dat bewoners hier overlast van ervaren. Om die reden zijn er duidelijke afspraken gemaakt met de reders in de stad. Zij krijgen enkel een vergunning onder bepaalde voorwaarden en als zij zich aan specifieke afspraken houden om de stad leefbaar te houden. Als extra maatregel tegen de overlast op de Oosterkade zijn voor de reders met vergunning andere op- en afstapplaatsen aangewezen op de Catharijnesingel en Paardenveld. Daarnaast zijn er meerdere officiële op- en afstapplaatsen in de stad. De overlast van de afgelopen dagen komt voornamelijk door de plotse komst van meerdere grote sloepen die door de stad varen. Deze hebben geen vergunning voor commerciële vaart. Zij zorgen op bepaalde plekken voor overlast en varen niet elektrisch. Het vermoeden is dat zij wel commercieel varen, maar dit is soms lastig te bewijzen. Om deze reden heeft handhaving van acht schepen de schippers een waarschuwing gegeven en de gegevens genoteerd. Er zijn in totaal vier boten weggesleept die waren aangemeerd zonder ligplaatsvergunning. Op overlast in de openbare ruimte wordt door de gemeente gehandhaafd, denk hierbij aan vervuiling, wildplassen en lawaai.”
“Urineren tegen gevels en deuren, afval overal achtergelaten, openbare dronkenschap, versterkte muziek”
Pascal Bannink noemt de reactie van de gemeente stuitend.
“Met deze mail nemen ze nergens hun verantwoordelijkheid en presenteren ze het alsof dit alles hun is overkomen. Ik heb daar een heel andere kijk op. Laten we de feiten erbij pakken. Een week lang hebben er zo’n 30 boten per dag aangelegd aan de kade met studenten van het corps. Iedere dag waren het dezelfde boten. Boten die uit Amsterdam gehaald zijn en geen vergunning hadden om in Utrecht commercieel te varen. Tevens is er geen evenementvergunning door hen aangevraagd om een week lang varen. Een week lang hebben bewoners en bedrijven aan de kade flinke overlast ervaren. Urineren tegen gevels en deuren, afval overal achtergelaten, openbare dronkenschap, versterkte muziek zowel handhaving als de havendienst was hiervan op de hoogte en ze hebben niet ingegrepen.
De woordvoerder van de gemeente spreekt over “plotse komst van meerdere grote sloepen die geen vergunning hebben” Van deze “plotse komst” en het feit dat ze geen vergunning hebben zal wellicht de eerste dag sprake van zijn. Maar hoe kan dat al deze sloepen die vanaf dag 1 in overtreding zijn 6 dagen lang door kunnen gaan met het zich niet houden aan de wet?”
Hieronder filmpje van feestende studenten op een partyboot
De gemeente is te laks, heeft niet de capaciteit of middelen om te handhaven, is toevallig net met vakantie of heeft er geen beleid op (weet niet hoe). Het ligt voor de hand om alleen elektrische vaartuigen toe te staan en geluid onder een bepaald niveau aan dB, tenzij er een speciale vergunning is afgegeven. Misschien kan de gemeente burgers en omwonenden vragen een handje mee te helpen. Genoeg tegenacties te bedenken. De lol is er dan snel af voor de beschonken opvarenden met hun ontbrekende sociaal besef, en voor de bemanning en verhuurders van de vergunningsloze herriemakende partyboten.
Dronken studenten vs handhavers: eindstand 10-1
Zou een tuinslang niet helpen??
Per direct een totaalverbod op de zgn partysloepen binnen onze singels lijk me een must.
De overlast voor de mens,flora en fauna is immens en daardoor onaanvaardbaar.
Steeds meer word ook duidelijk dat de studenten in het Utrechtse een voorkeursbehandeling krijgen wanneer er overlast gaande is waarbij B/W Utrecht forse nalatigheid kan worden verweten.
Dat dit ten koste gaat van het welzijn van vele inwoners is al langers een feit en het mag duidelijk zijn dat de riemen iets strakker aangehaald mogen gaan worden. Dat dit kan waarbij wederzijdse belangen in alle respect worden gaan mee genomen is niet zo moeilijk wanneer de wil aanwezig is.