Top 10 fictie 2023-3
- De diepst verborgen herinnering van de mens / Mohamed Mbougar Sarr
- Wat je zoekt, zoekt jou / Kader Abdolah
- Daar waar de rivierkreeften zingen / Delia Owens
- De beesten / Gijs Wilbrink
- Wat stilte wil / Arthur Japin
- De Kremlinfluisteraar / Giuliano Da Empoli
- Het lied van Ooievaar en dromedaris / Anjet Daanje
- Tasmanië / Paolo Giordano
- De Camino / Anya Niewierra
- Voorbij het zwart / Hilary Mantel

Top 10 non-fictie 2023-3
- Vertroostingen / Dirk de Wachter
- De getemde man / Babah Tarawally
- Reserve – Spare / Hertog van Sussex Prins Harry
- Rotterdam / Arjen van Veelen
- De tolk van Kabul / Matthieu Aikins
- De Stamhouder / Alexander Münninghoff
- Mama Lee / Mischa Blok
- Alma’s dochters / Jutta Chorus
- De omwenteling / Suzanna Jansen
- Omringd door Idioten / Thomas Erikson

Broese tip: De Vissershut van Stein Torleif Bjella
Het prachtige omslag van dit boek viel mij meteen op en mijn belangstelling voor dit boek was gewekt.
Deze roman beschrijft het leven van een oude visser in Noorwegen die eigenaar is van een bergmeer, met aan de oever een vissershut. Hier wordt van generatie op generatie gevist op forel. De verwerking hiervan tot ‘Rakfisk’ is een ware traditie. Nu Ivar in de laatste fase van zijn leven is, wordt het werk hem te zwaar. Hij hoopt zijn kennis van dit ambacht over te kunnen dragen op zijn neef Jon. Ze brengen zeven herfstdagen met elkaar door. Ivar leert Jon stukje bij beetje kennen, maar het is een eenzaam bestaan en het zijn lange werkdagen en de beide mannen groeien maar moeizaam naar elkaar toe: Ivar twijfelt of Jon de juiste persoon is om een waardig opvolger te worden. En is Jon wel wie hij denkt te zijn? Er gaat veel in beide hoofden om…
Het verhaal is groots en ook voor reizigers naar Noorwegen heel mooi om te lezen.
Tijdens het lezen zag ik bij toeval een kookuitzending van Gordon Ramsay. Hij was in Noorwegen en was geïnteresseerd in de Noorse gefermenteerde vis ‘Rakfisk’. Deze specialiteit en de methode van verwerking gaat in zijn traditie al terug tot de 14e eeuw.
Tot slot nog een leuk weetje: ook al is het niet een alledaags gerecht, de Noren eten ongeveer 500 ton Rakfisk per jaar! (Carla de Leeuw)

Laat uw reactie achter
Reactie