Met Ton aan de wandel: Uitdagen

Utrecht wordt weer overspoeld door eerstejaars. Ton maakte deze foto op het Janskerkhof. De nieuwe studenten kunnen deze week alvast hun eerste Utrechtse feestje tegemoet zien: de Vuelta.

Auteur Ton van Rooijen
Auteur

Ton van Rooijen

“Ik kan maar niet genoeg krijgen van deze stad.” Ton van Rooijen is sinds vier jaar weer terug in de stad waar hij is geboren en opgroeide. Zijn wieg stond in de Zaagstraat, zijn wilde jaren beleefde hij in het legendarische café De Tregter, zijn geld verdiende hij in de bouw. Nadat hij was afgekeurd kon hij een WAO-uitkering krijgen. Maar Van Rooijen had geen zin om zijn hand op te houden en ging zich omscholen. Hij wilde aan de slag in het maatschappelijk werk maar beschikte niet over de benodigde papieren. Dat hield hem niet tegen. Hij volgde diverse opleidingen en ging uiteindelijk aan de slag bij de afdeling Sociale Zaken (GSD) Zoetermeer. Na zijn pensionering verruilde hij Zoetermeer voor zijn geliefde Utrecht. Dagelijks loopt hij door de stad, verbaast zich over de veranderde stad en legt vast wat hem opvalt. In 'Ton aan de wandel' plaatst De Nuk regelmatig foto’s van Ton van Rooijen.

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Ewesterhoffbeekink schreef:

    Allemaal met iphones het intereseert ze geen hol alleen de kroegen en de festivals daar komen ze voor niet voor de bloemen en planten. Nieuwe generatie dol op zichelf niet allemaal gelukkig maar wat ik om mijn heen zie is niet leuk

  • Massegast schreef:

    In de jaren 60 zat ik op de Willem de Zwijgerschool op het Janskerkhof. (Nu Cafe Hofman. Ik zit er nog wel eens in mijn oude klaslokaal een kop koffie te drinken). In deze tijd van het jaar liepen daar de Corps studenten met kaalgeschoren koppen rond. En zo casual als nu zagen ze er niet uit. Allemaal keurig in het pak. Ik begon met m’n eerste lessen Engels, Duits, etc. Met Frans was ik op de Lagere School al begonnen. Ook op zaterdagochtend was er les. Engelse les met zicht op de bloemenmarkt en het geklingel van de Dom op de achtergrond. Een romantisch moment wat nog steeds in m’n hoofd zit. Na de kaalgeschoren koppen verscheen de Kunstmarkt op het Janskerkhof. Een echte herfstbode. In Utrecht speelden in de jaren 60 twee grote rechtszaken: die rond seriemoordenaar Hans van Z., geassisteerd door de intrigerende figuur Ouwe Nol. En de zgn. Roetkapaffaire. Een Corps student uit hogere kringen was tijdens de ontgroening bij een sub-clubje van het Corps op een Houtense boerderij in een roetkap gestikt. In de stad leefde de opvatting dat er uiteindelijk klassenjustitie is bedreven. Het hele verhaal is op deze link te vinden:

    https://www.oudhouten.nl/recente-tijd/20e-eeuw/roetkapaffaire/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *