Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Puck Gerkema tipt Bernadine Evaristo)

Puck Gerkema tipt

Fictie Top 10

  1. Fortuna’s kinderen / Annejet van der Zijl
  2. Kruispunt – Crossroads / Jonathan Franzen
  3. De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
  4. Sneeuwwit / Samuel Bjork
  5. De egel, dat ben ik / Toon Tellegen
  6. Prachtige wereld, waar ben je – Beautiful world, where are you / Sally Rooney
  7. Jij mag alles zijn / Griet Op de Beeck
  8. Het geluk van de wolf / Paolo Cognetti
  9. Mary / Anne Eekhout
  10. Sloop / Anna Enquist
‘Sloop’ van Anna Enquist komt binnen op nr. 10

   Non-fictie Top 10 

  1. Amalia / Claudia de Breij
  2. Ottolenghi Test Kitchen – Shelf love / Yotam Ottolenghi
  3. Chansons! / Matthijs van Nieuwkerk
  4. Ik ga leven / Lale Gül 
  5. Droom groot / Eva Jinek
  6. Troost / Michael Ignatieff
  7. Erasmus / Sandra Langereis
  8. De Zwijger / René van Stipriaan
  9. De Veldkeuken Kookboek 2 / Winter-Went, van der Veer, Broggreve
  10. Het grote Bosatlas Puzzelboek II / Peter Vroege – Tjeerd Tichelaar
‘Troost’ van Michael Ignatieff  op nr. 6

Nog onopgemerkt gebleven: “Geef nooit op” van Bernardine Evaristo

Toen Bernadine Evaristo in 2019 samen met schrijfster Margaret Atwood de Man Booker Prize won, barstte al snel het debat los. Niet alleen of het delen van de prijs een goede keuze was, maar vooral was de vraag onder het grote publiek: “Wie is die Bernadine Evaristo?” Frappant, want de 62-jarige Evaristo publiceert al sinds 1997 romans en poëzie. Het boek waarmee ze de Booker Prize won, “Meisje, vrouw, anders” is haar negende publicatie en maakte haar de eerste Zwarte vrouwelijke winnaar van deze prijs. 

Hoog tijd dus om deze bijzondere schrijfster te leren kennen en hoe beter dan met haar eigen biografie? In “Geef nooit op: een manifest” vertelt Evaristo over haar familie, haar carrière en de ideeën achter haar romans. Evaristo werd geboren in 1959 in London als dochter van een Nigeriaanse vader en een Engelse moeder en groeide op met zeven broers en zussen. In London – en Engeland in de jaren ’60 en ‘70 – was racisme en xenofobie sterk aanwezig en de familie werd flink met de nek aangekeken. Evaristo beschrijft de hatelijke opmerkingen en afwijzingen gelaten – ze heeft ze inmiddels geaccepteerd als iets wat bij die tijdsperiode hoort – maar dat maakt het niet minder pijnlijk om te lezen.

Toch bruist de biografie vooral van positieve energie en doorzettingsvermogen. Evaristo vertelt trots over haar ouders die zich niet schaamden voor hun gemengde huwelijk en beiden actief deelnamen aan de maatschappij. Tijdens haar opleiding op de Rose Buford theaterschool richt ze samen met haar zwarte medestudenten (ze zijn slechts met zijn vieren) het Theatre of Black Women op, want als er geen theaters zijn die de verhalen van de zwarte Engelse gemeenschap willen opvoeren, dan doen ze het zelf wel. 

Die verhalen vertelt ze niet alleen op het toneel, maar ook in haar boeken. In haar oeuvre staan veelal zwarte hoofdpersonages centraal, van de oude, charmante Barry (“Mr. Loverman”), tiener Zuleika (“The Emperor’s Babe”) tot de diverse groep vrouwen in “Meisje, vrouw, anders”. Haar biografie – en huidige succes – toont ons dat, zolang je verhalen blijft vertellen die belangrijk zijn om te horen, er uiteindelijk steeds meer mensen gaan luisteren. Een aanrader voor zowel fans van Black Literature  als voor lezers op zoek naar een indrukwekkende en inspirerende biografie. (Puck Gerkema)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *