- De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
- Shuggie Bain / Douglas Stuart
- Het grote Bosatlas puzzelboek
- Revolusi / David van Reybrouck
- De Stem / Jessica Durlacher
- En altijd maar verlangen / Frenk van der Linden
- De meeste mensen deugen / Rutger Bregman
- Ik ben er niet / Lize Spit
- De reparatie van de wereld / Slobodan Snajder
- De tuinen van buitenzorg / Jan Brokken

In ‘In mijn mand’ reflecteert Lieke Marsman op het leven
Van 28 januari t/m 3 februari vond de Poëzieweek 2021 plaats. Poëzie moeilijk? Welnee… een gedicht is soms beter te begrijpen dan een corona persconferentie. Én zoveel mooier van stof.
Dit geldt zeker voor de nieuwe gedichtenbundel van Lieke Marsman, die in januari dit jaar is uitgeroepen tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. De 30-jarige Marsman is hiermee de jongste drager van deze titel en neemt hiermee het stokje over van Tsead Bruinja.
(uit ‘het waaien voor de bui’)
Er zijn zoveel dingen die we niet weten
of weer vergeten (zoals dat het gaat waaien voor de bui)
het is welbeschouwd een wonder dat het leven als geheel
wel indruk maakt, zo’n zonneklare afdruk achterlaat
In de bundel ‘In mijn mand’ reflecteert de dichter op het leven: de huidige maatschappij heeft over alles een mening, en op haar beurt houdt Lieke met haar poëzie ons een spiegel voor. Hoe ze linnen tasjes benoemd als ‘universele esthetiek voor eenlingen’ maakte mij hard aan het lachen, om mij later te ontroeren met de beschrijving van haar geliefde ‘als een canyon, tot grote hoogte uitgesleten’.
Veel gedichten zijn ook een reflectie op haar eigen lichaam: in 2017 werd namelijk bij Marsman kanker geconstateerd. De toegenomen angst (voor de dood, voor het einde) klinkt in veel gedichten door, maar dat maakt ze niet bang van toon: ‘Oneindigheid van tijd houdt mij overeind nu. Hoe lang de dag ook leek, het was een snipper. Hoe kort de dag ook lijkt, er is nog tijd.’
Met zulke prachtige reflecties op het leven, haar lichaam, en de dood, ben ik heel blij met de keuze voor Lieke Marsman als Dichter des Vaderlands. In deze rol mag zij namelijk de aankomende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen. Als deze net zo indrukwekkend worden als die in haar nieuwe bundel ‘In mijn mand’, dan staat ons veel moois te wachten. (Puck Gerkema)

Laat uw reactie achter
Reactie