Vier keer per jaar doopt een klein groepje Utrechtse wielerfanaten een fietsenwinkel Cycleworks om tot het Utrechtse Wielercafé. Ook deze knusheid maakt deze zomer plaats voor een digitale variant met een fietstocht, interviews en een wielerquiz. Nieuwsuur journalist en mede-initiator Jan Eikelboom hoopt dat de unieke sfeer van het wielercafé behouden blijft: “Waar anders vind je mensen die een uur lang kunnen praten over derailleurwieltjes?”
Hoe is dit idee voor een virtueel Wielercafé ontstaan?
“De #QRonde is een van de creatieve ideeën die nooit waren ontstaan als Corona er niet was geweest. Het is bedacht door Wielercafé Utrecht: een groepje met een paar fanatieke fietsers dat een paar keer per jaar interessante sprekers uitnodigt om over wielrennen te kletsen. Toen de editie van deze zomer niet kon doorgaan hebben we eerlijk gezegd een tijdje bij de pakken neer gezeten. Maar op een gegeven moment belde Menno Anker, een van de organisatoren, me op en zei: ‘waarom doen we het niet digitaal?’”
“Mensen kopen ook als een kip zonder kop fietsen op Marktplaats”
Wat kunnen de deelnemers aan de #QRonde verwachten?
“Het Wielerplatform Utrecht organiseert ook ieder jaar de Ronde van Utrecht: een tourtocht die dit jaar ook niet kon doorgaan. Die route hebben we nu van de plank gehaald en onderweg bordjes opgehangen met QR-codes. Achter die codes vinden de deelnemers filmpjes met bijvoorbeeld vijfvoudig wereldkampioen Ellen van Dijk (uit Woerden), wielerprof Martijn Tusveld (uit Leidsche Rijn) en wielercommentator Gio Lippens. Ook kun je bij ieder bordje een online wielerquiz doen. De rit eindigt bij de fietsenwinkel Cycleworks, waar normaal gesproken het Wielercafé plaatsvindt.”

De eerste deelnemers buigen zich over de digitale wielerquiz.
In die fietszaak duurt het inmiddels anderhalve maand voor je terecht kunt voor een reparatie. Heel Utrecht is aan het fietsen geslagen, lijkt het wel…
“Het is krankzinnig hoe veel mensen nu aan het fietsen zijn. Mensen kopen ook als een kip zonder kop fietsen op Marktplaats. Eigenaar Rinus van Cycleworks doet tijdens het Wielercafé altijd een ‘technisch kwartiertje’, waarin hij bijvoorbeeld onderhoudstips geeft. Nu heeft hij een filmpje gemaakt waarin hij vertelt over wat voor fietsen hij de afgelopen weken voorbij heeft zien komen: te groot, met slagen in de wielen, noem maar op: echt totaal versleten barrels.”
“Toen ik nog oorlogsverslaggeving deed was het fietsen een manier om m’n hoofd leeg te krijgen”
Je werkte jarenlang als journalist in oorlogsgebieden, ontving in 2013 zelfs de journalistieke Tegel voor je werk in Syrië. Heb je recent pas weer wat tijd gekregen om te fietsen?
“Ik ben eigenlijk al vanaf m’n 18e begonnen met fietsen. Ik ben nu 55 dus ik zit al heel wat jaartjes op de racefiets. Toen ik nog oorlogsverslaggeving deed was het een manier om m’n hoofd leeg te krijgen. Als ik terugkwam uit een conflictgebied dan was het eerste wat ik deed m’n racefiets erbij pakken en honderd kilometer te gaan fietsen.
Inmiddels werk ik voornamelijk in Hilversum. Als je dan de hele dag druk bent geweest met interviews, stap ik op het fietsje naar huis. Veertig minuten later is je hoofd weer helemaal fris: heerlijk vind ik dat!”
Fiets je ook nog wel eens om het hardst?
“Ik fiets bij een groep die de ‘Lombok Peppers’ heet. Dat is een licht anarchistisch fietsclubje dat iedere week twee keer fietst vanaf Café Lombok. We doen voor de grap vrij gewichtig met een voorzitter en allerlei commissies maar we zijn eigenlijk een uit de kluiten gegroeid appgroepje. Maar pas op: we fietsen soms nog behoorlijk hard: makkelijk 35 per uur gemiddeld. Ik weet overigens niet of dat ook de reden is dat we de Peppers heten.”

Journalist en mede-intiator Jan Eikelboom in de Franse Alpen
“Als je fietsfanaat bent, dan doe je niets liever dan lullen over fietsen”
We fietsen nu voornamelijk alleen. Maar samen fietsen of over fietsen praten, dat lijkt dan toch het leukst?
“Als je fietsfanaat bent, dan doe je niets liever dan lullen over fietsen. En het Wielercafé is dan daarvoor de ideale plek: daar heb je alle fietsfanaten bij elkaar. Want waar vind je anders mensen die een uur lang kunnen praten over derailleurwieltjes? Ik vind dat ontzettend leuk en gelukkig ben ik niet de enige.”
Wanneer kunnen we weer een écht Wielercafé verwachten?
“De volgende was gepland in augustus rond de start van de ronde van Spanje in Utrecht, maar die gaat ook al niet door. Dus ik denk dat het september of oktober wordt. Dan gaat het waarschijnlijk over gravel fietsen. Dat is nu helemaal hip.”
En tot die tijd kunnen we ons op de #QRonde toeleggen?
Mensen kunnen tot 21 juli fietsen. We raden deelnemers wel aan om in kleine groepjes te rijden, al vertellen we er niet specifiek bij wat wel en niet mag: dat verandert bovendien vrij snel. We hebben nu gezegd: ‘hou je aan de regels’.
Heb je nog een tip voor de quiz?
“Jazeker! Want het gaat over alle rondes die in Utrecht zijn gereden of nog gereden gaan worden: de Tour, de Giro en de Vuelta. Als je goed voorbereid wil zijn kun je daar nog wat over lezen. Of het gaat helpen kan ik niet garanderen: het is geen gemakkelijke quiz!”
Inschrijven voor de #QRonde kan nog tot 21 juli hier.
Laat uw reactie achter
Reactie