Partnerbijdrage

5 tips voor ontspannen bij stress

Velen van ons staan tegenwoordig onder enorme druk. We hebben deadlines te halen en we zijn 24/7 bereikbaar. Maar liefst één op de zeven werknemers heeft last van burn-out klachten. Heb jij wel eens last van stress? Dan is het belangrijk om momenten van ontspanning te vinden. Wij delen 5 tips. 

1. Stress? Let op signalen

Bij (langdurige) stress kunnen allerlei lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan. Het is daarom belangrijk om stresssignalen tijdig te herkennen, zodat je snel op de rem kunt trappen. Stresssignalen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen, onrust, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite hebben met beslissingen nemen. Ontspannen is erg belangrijk voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Daarom is het goed om te weten welke situaties bij jou stress veroorzaken. Het is dan eenvoudiger om oplossingen te zoeken. Bijvoorbeeld door hulp in te schakelen of een bepaalde situatie te vermijden. 

2. Ga wandelen, hardlopen of fietsen

Bewegen – zoals wandelen, hardlopen of fietsen – is ontzettend gezond voor jou. Bovendien helpt bewegen enorm bij het verminderen van stress. Tijdens het sporten maakt je lichaam het stofje endorfine aan, wat ook wel bekend staat als hét anti-stress hormoon. Door overdag voldoende te bewegen ontspant je lichaam, waardoor je ook beter slaapt. Overigens hoeft je wandeling echt niet uren te duren: 30 minuten per dag is al voldoende. Ga dus in je pauze een blokje om. Of fiets lekker naar je school of werk als dat mogelijk is. Bovendien heeft buiten sporten nóg een extra voordeel. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen in de buitenlucht  je creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleert. Ook voelen mensen die buitensporten zich vitaler dan mensen die dezelfde sport binnen uitoefenen. 

3. Ga mediteren

Ben je al bekend met meditatie? Meditatie is een simpele manier om stress te verminderen. Het heeft snel effect, zelfs als je maar weinig tijd hebt. Met slechts tien minuten per dag kan je al baat hebben bij meditatie. Door te mediteren train je gebieden van de hersenen die van invloed zijn op onze concentratie en prikkelverwerking. Gedurende de dag hebben onze hersenen heel veel informatie te verwerken, waardoor onze gedachten alle kanten opvliegen. Dit geeft onrust en vermindert focus en concentratie. Meditatie kan je helpen te ontspannen en je concentratie te verbeteren. 

4. Lees een goed boek, verminder schermtijd

Veel mensen kijken gedurende de dag vaak naar een scherm. Tijdens het werk, maar ook ‘s avonds na werktijd gebruiken mensen volop hun mobiel, tablet of TV. Toegegeven, het klinkt ontspannend om ‘s avonds op de bank nog een serie te kijken. Helaas stralen beeldschermen zoals je tablet en smartphone blauw licht uit. Dit licht maakt je alert en je lichaam maakt minder melatonine aan (ook wel bekend als het slaaphormoon). Beter is om een uur voor het slapen gaan niet meer naar beeldschermen te kijken, zodat je lichaam melatonine aan kan maken en je dus sneller in slaap valt. Wat je dan kunt doen? Lees eens een goed boek. Lezen kan je helpen om piekergedachten opzij te zetten. Slechts een paar minuten lezen per dag is al genoeg om stress te verminderen!

5. Probeer eens een magnesiumsupplement

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen. Het mineraal is betrokken bij maar liefst 300 lichaamsprocessen! Veel mensen weten wel dat magnesium goed is voor de spieren. Maar wist je al dat het ook wel ‘het ontspanningsmineraal’ wordt genoemd? 

Bij stress verbruikt ons lichaam meer magnesium dan gewoonlijk. Bovendien zijn je spieren aangespannen bij periodes van stress. Hierdoor hebben je spieren meer magnesium nodig om hun werk te kunnen doen. Magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren. Door een magnesium supplement met magnesiumcitraat, -bisglycinaat of -chloride in te nemen kun je ervoor zorgen dat je magnesiumgehalte op peil blijft. Slik je liever geen voedingssupplementen? Dan is magnesiumolie óf een (voeten)bad met magnesiumvlokken een uitstekende vervanger. Magnesium wordt namelijk ook via de huid opgenomen.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *