Gluren bij de Buren

Gluren bij de Buren: de huiskamer als opmaat voor het grote podium

Pondertone – Foto’s en tekst: Jelle de Ru

Utrecht huisvestte afgelopen zondag minstens 180 podia en 537 optredens. Voor het huiskamerfestival Gluren bij de Buren gooide menig Utrechter zijn of haar voordeur wagenwijd open om het publiek van een korte show en een hapje en een drankje te voorzien. Ook de Nuk ging afgelopen weekend gezellig mee gluren.

 

Het weer is guur, echt van dat weer dat je het liefst thuis op de bank wilt blijven zitten. Voor de artiesten is dit gelukkig het geval, voor de bezoekers is het zaak om zelf een route uit te zoeken om vervolgens te schuilen onder het genot van live muziek, theater, dans, comedy of een andere live performance. Overal verspreid in de stad kan je gratis (of voor een vrijwillige donatie) naar Utrechts talent kijken. Het is nu twaalf uur en de komende vijf uur kan je meer huiskamers binnen lopen dan een gemiddelde makelaar in een week doet.

 

De formule van het festival is simpel: als je een huiskamer tot je beschikking hebt en er op welk niveau dan ook plezier aan beleefd om iets podiumkunstigs te doen, dan kon je je tot aan november vorig jaar opgeven om deel uit te maken van het programma.

Overal waar een Gluren bij de Buren-poster voor het raam of op de deur hangt, was je welkom. De artiesten treden meerdere keren over de dag op zodat je niet de act op nummer 46 mist omdat je drie straten verderop bij nummer 26 staat te luisteren. Optredens duren een half uur en zijn zo gepland dat je er maximaal zeven acts doorheen kan racen. Met nadruk op racen, want het is nog best een logistieke uitdaging om je binnen vijftien minuten naar de volgende huiskamer te verplaatsen.

De Nuk bezocht vijf van de zeven geplande podia, want soms is een adres zelfs via Google Maps compleet onvindbaar en drie minuten te laat is vaak ook echt te laat. Dan tref je een dichte deur.

 

The Fire Harvest

Europese tour

De kracht van Gluren bij de Buren zit hem er in dat iedereen mee kan doen. Van hobbyisten tot bandjes die de komende maanden op tour gaan in het buitenland. Je komt ze allemaal tegen. The Fire Harvest is zo’n bandje dat binnenkort weer door Duitsland gaat toeren. Tien jaar timmeren de mannen nu al aan de weg, over een maand komt hun nieuwe album ‘Open Water’ uit. Ademloos zit het publiek naar de nieuwe nummers te luisteren. “Dit is voor ons het perfecte moment om het nieuwe materiaal te testen. Met publiek is het toch anders spelen dan als je het repeteert in de studio”, aldus Gerben Houwer (38), zanger en gitarist van de band.

Niet alleen The Fire Harvest is een gevestigde naam die het publiek naar binnen haalt. Ook bij Pondertone mag je vandaag letterlijk een kijkje in de keuken nemen. Patrick Tersteeg, illustrator en zanger van de band, heeft schetsboekjes gemaakt die dienen als een tijdmachine. Tijdens het concert blijken die ook erg nuttig om de kinderen in het publiek iets te doen te geven. Ook Pondertone gebruikt Gluren bij de Buren als try-out voor hun nieuwe materiaal. De muziek klinkt even vrolijk en kleurrijk als de inrichting van de kamer vol met stripboeken en kinderspeelgoed waarin het optreden gegeven wordt.

Pondertone
Ladyla

Huiskamer

Met zo’n huiskamerconcert is het gevaar dat als mensen te laat binnen komen het concert stil gelegd moet worden, maar dat hoort er wel een beetje bij. Hartelijk ontvangt Patrick de laatkomers, waarna hij samen met de band de kamer weer vult met een warme deken gemaakt van muziek.

Als je dan op straat loopt, op naar het volgende adres,  zie je soms een verdwaald en verregend koppel zoeken naar het juiste huisnummer. Dan weet je dat zij ook komen gluren.

Na verdwaald te zijn geraakt door de onduidelijke nummering op de Draaiweg, was er gelukkig tien huizen verderop een ander concert om binnen bij te schuilen. Een Utrechts vrouwenkoor, Ladyla, coverde samen met een volle huiskamer AC/DC’s Thunderstruck. Gluren bij de Buren heeft een beetje een talentenjacht gevoel. Je weet nooit echt wat je gaat zien en soms weten bepaalde acts je te verassen.

Marble Waves

Oldtimer

Op de Gruttersdijk ontvangt René Veenis (65) iedereen hartelijk in zijn historisch ogende garage. Al 25 jaar is hij eigenaar van het pand. Trots kijkt hij naar het optreden van Via Chicago dat hij faciliteert. De helft van de garage wordt ingenomen door een goed verzorgde oldtimer die nu als decor figureert. De mensen staan tot buiten aan toe te kijken. Veenis: “Ik ben geen verzamelaar, daar heb ik niet genoeg ruimte voor, maar ik werk er zelf wel graag aan als hobby. De drummer van de band is mijn buurman, tien jaar geleden belde hij aan ‘Volgens mij staat er een hele mooie auto binnen, mag ik even binnen kijken?’ Het klikte meteen en wij zijn daarna gelijk vrienden geworden. Voor de band is de garage echt een podium, want dit is hun derde optreden voor publiek ooit.’

De route komt ten einde bij de half Utrechtse en half Amsterdamse formatie Marble Waves, een jong fris folk bandje dat bijna in het voorprogramma van Rowwen Hèze stond. Zangeres Eveline zegt voor aanvang van het concert dat ze er van droomt om binnenkort via ether bij alle Nederlandse huiskamers op bezoek te komen. Dus wie weet, misschien hoor je hun nieuwe single straks wel via de radio bij jou thuis.

Via Chicago
Het publiek bij Via Chicago
Publiek bij Ladyla
Gluren bij de buren

3 reacties

Reageren
  1. Jeetje Jelle wat ontzettend leuk. Eindelijk een idee hoe het er aan toe gaat. Goed gedaan man.

  2. Chapeau, wij vinden het een prachtig artikel geworden: een verrijking voor de krant en voor Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *